Uppfödning av bra jakthundar

Jakt är en konstform i sig. Att kunna sitta still i skogen i timmar och vara tyst, lyssna på naturen och vänta på exakt rätt tillfälle för att fälla ett djur. Många männiblack-dog-1071594_960_720skor har svårt för att sitta still och väljer därför att jaga med hund. Genom att låta hunden vara drivande och styra vart stegen ska föras slipper man stillasittandet.

För en uppfödare är det därför viktigt att göra ordentliga förberedelser inför att starta upp någon form av avel. Vilket djur är det som ska jagas först och främst? Om det handlar om älg vill många ha en bra och stabil gråhund. Är det däremot någon form av fågel som ska jagas finns det många mer smäckra hundraser att ta till.

Som uppfödare är det därför väldigt viktigt att redan från början ha en bra plan på vilken typ av jakthund som önskas. Sedan börjar jakten på den rätta tiken. Kanske väljer man att köpa en valp och hoppas att det blir en bra tik att avla på när tiden är inne. Under tiden kan man se till att skaffa meriter av olika slag. Det kan vara bra idé att ta en testkull då vissa tikar är perfekta mammor och andra är betydligt mindre lämpade. Om meriterna är rätt och mamma-generna verkar lovande så är det bara att sätta igång och leta efter en hane.

Hanen ska gärna också ha bra meriter och vara en stabil och trygg herre. Sedan gäller det bara att börja räkna dygn och ha koll på när det är dags för höglöp och när tiken verkar vara villig till att bli parad. Det är alltid på tikens villkor vilket är viktigt att komma ihåg.

Efter en fullbordad parning är det återigen dags för att räkna dygn. Och när man sedan vet med säkerhet att honan är dräktig är det bara att vänta på de små underverken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *