Uppfödare av jakthundar – olika typer

Som uppfödare av jakthundar är det viktigt att man vet vad man håller på med. Det finns flera typer av jakt och det kan vara bra att ställa in siktet på en av dessa typer av jakt.

Fågeljakt är väldigt spännande och rätt typ av hund kan göra jakten extra lyckosam medan fel typ av hund såklart kan göra den mindre lyckad. Vissa av de så kallade fågelhundarna som är vanligast vid dessa typer av jakt har till och med simhud mellan tårna som gör dem till extra bra simmare och väldigt lämpade för jakt av sjöfågel. Dessa hundar är smäckrare i formen och relativt fromma i psyket.dog-455225_960_720

Då det kommer till älgjakt önskas ofta den klassiska jämthunden. Den kan självklart också vara en bra familjehund bara den får utlopp för all energi som den har inom sig. Det gäller att stimulera den ordentligt och ofta har den så rejäl vinterpäls att den uppskattar att bo i hundgård där det inte är lika varmt.

Grytjakt är vida känt att det är terriern som är mest lämpad till. Det är en liten hund som är smidig och otroligt tuff och självsäker. Den måste våga sig ner i ett mörkt gryt för att mota ut en grävling vilket få andra hundraser skulle våga. Då är det inte sagt att alla terriers vågar detta heller varför man som uppfödare måste ta sitt ansvar och bedöma om den terrier man har lämpar sig bäst som jakt- eller sällskapshund.

Det finns också eftersökshundar som används då skadade djur efter exempelvis en trafikolycka behöver hittas. Här finns det egentligen inte specifika raser men hunden i sig måste vara lite utöver det vanliga och kunna söka efter just det spår som man önskar.

Uppfödaren av jakthundar har många raser att välja på och ett stort ansvar när två olika individer ska paras för att det ska bli en lyckad mix av gener.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *