Hundutrustning till jakthundar

Jakthundar kräver som alla hundar en viss standardutrustning men också lite mer inriktad utrustning beroende på vilken typ av jakt det handlar om. Först och främst är dessa hundar vana att vara ute mycket mer än vanliga sällskapshundar. Det gör att de flesta trivs bäst när de får vara ute i en hundgård. Möjligheten att ha ett litet krypin är dock viktigt. Många bygger en isolerad koja tbeagle-1118041_960_720ill hundarna, som också är eluppvärmd. Det finns tillbehör till dessa kojor med exempelvis eluppvärmda vattenskålar så att hunden alltid har tillgång till färskt vatten.

När det är dags för jakt behövs ett rejält halsband men också en hundpejl. Med hjälp av denna kan hundföraren sedan följa hundens rörelser genom en gps. Risken att tappa bort sin käre vän minimeras med andra ord. Det finns många olika typer och i många olika prisklasser så det är viktigt att jämföra och undersöka vilken som bäst passar för det tänkta ändamålet.

Vid jakt är det inte omöjligt att hunden kommer att befinna sig i närheten av vägar. Som hundförare vill man då att hunden ska synas så tydligt som möjligt och slippa olyckor. Många använder därför olika typer av reflexvästar på sin hund. Utbudet växer snabbt och det finns något i de flesta storlekar. Vad som passar just den enskilda jakthunden måste provas fram.

Något form av koppel eller löplina är bra att ha till hunden så att den kan hållas kopplad fram till exakt det rätta ögonblicket. Hunden kan då få ha något längre koppel eller lina än normalt vid en vanlig promenad.

I och med att det finns en stor mängd specialiserad utrustning för att jaga med hund, allt från reflexer till olika typer av sockar är det viktigt att se varje hund som en enskild individ och att behoven därför kan skilja sig åt. Det är viktigt att lära känna den enskilda hunden och utgå från denne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *