Föda upp jakthundar – valparnas liv

När valparna kommit till världen så kan de verka vara små och väldigt sköra. Mamman kommer bära dem i nackskinnet och släpa runt på dem. Det finns ingen anledning till oro då valparna tål mycket mer än vad man först kan tro om dem. De sf90e0f08cac7c2bkriker och låter vilket är helt normalt. De är nämligen blinda vid födseln och de flesta är också helt döva.

Utvecklingen går fort fram för små valpar som så småningom ska jaga stora djur i skogen. I början ser de väldigt små och bortkomna ut. De äter och sover i stort. Redan efter första veckan kommer stora skillnader att börja märkas. De små liven kommer allt mer att börja stå upp på benen istället för att sakta kravla fram över golvet. Förmodligen kommer de att kunna gå mer eller mindre innan ögonen öppnas. När väl ögonen har börjat öppnas så smått och hörselgångarna växer till sig så kommer utvecklingen att gå riktigt fort. Efter några veckor kommer det vara sån fart och så mycket bus att tiken ofta vill gå undan och vara för sig själv ibland.

Det är också dags att börja låta de små liven få smaka riktig föda och inte bara sin mammas goda mjölk. Vissa valpar är inte alls imponerade av detta medans andra hetsäter så maten kommer upp igen. Redan under den här tiden kommer deras egenskaper att visas allt mer. Vissa valpar är lugna och försiktiga och andra har enbart bus i huvudet och inga hämningar alls. Tiken kommer under den här tiden att uppfostra sina små och detta kommer så småningom att prägla hur deras resultat i skogen blir.

Ha uppsikt och var med när det behövs men lägg er inte i allt för mycket. Naturen är fantastisk så låt den ha sin gång och lita på att tiken vet vad hon gör. Hundar pratar sitt språk bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *