Föda upp jakthundar – valpar

Efter alla förberedelser, all planering och längtan så kommer till slut dagen då valparna kommer till världen. Inför den här dagen krävs som alla andra dagar när det gäller avel noga planering. Förmodligen har ni redan varit till veterinären och gjort ett ultraljud för att fastställa att det blev en lyckad parning. På ett ultraljud gårdet också att uppskatta ungefär hur många valpar det kgerman-pointer-dog-paintingommer att bli och ungefär när det är dags. Hos veterinären är det bra att ta reda på telefonnummer ifall att något akut skulle uppstå under en helg eller kväll.

Sedan är det bara att vänta. Se till att tiken får i sig näring och vatten. Under en del av sin graviditet kan tiken känna av ett visst illamående och äta sämre vilket är helt normalt. Försök uppmuntra henne att äta och locka med något gott. Det allra viktigaste är dock att hon får i sig vätska.

När det börjar närma sig och vara dags för förlossning så kommer tiken att bädda allt mer. Hon kommer vara mer och mer orolig och börja flåsa. Sen är det dags. Det är då bra att ha rena handdukar tillhands, sax och liknande. När valpen är på väg ut ur tiken kommer den flera gånger att vara på väg ut ur vulvan innan den till slut tränger ut. Som ägare kan man känna sig hjälplös att bara sitta och se på men genom att prata lugnande med tiken och klappa på henne kan man få henne att slappna och känna sig lugnad.

Hjälp till att klipp av navelsträngen om tiken inte orkar och se till att blåsan som valpen ligger i spricker. Om tiken inte slickar på valpen så rugga den ordentligt med en handduk så att andningen kommer igång och se till att den genast börjar försöka dia. Känslan när valparna kommit till världen är magisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *