Föda upp jakthundar – träning

Hur tränar man egentligen upp en jakthund till att bli nästa stjärna då det kommer till jakt? Mycket handlar om det genetiska arvet varför det som uppfödare är viktigt att se till att både tiken och hanen har mycket goda referenser och resultat. Om man som jägare köper en jakthund för stora pengar vill man också att denne har riktig potential att bli en jakthund. Det är dessutom något som man inte märker förrän betydligt längre upp i åldrarna än vad många trogerman-shorthaired-pointerr. Därför har man som uppfödare ett riktigt stort ansvar att vara ärlig mot både sig själv och sina köpare.

För att få en bra jakthund krävs förutom de genetiska förutsättningarna också massor med tid från köparen. Först och främst rekommenderas att man tränar in en bra grundlydnad på hunden. Grundlydnaden rekommenderar man att hunden får träna på redan från att den kommer som liten valp på tolv veckor upp till tolv månader. Att börja genom att gå en första valpkurs och sedan bygga på allt eftersom är en bra taktik som ofta lönar sig i det långa loppet. Det som inte lönar sig är att försöka stressa förbi flera moment. Tänk på att hunden under första året går igenom väldigt många faser i sitt liv och dessutom växer en hel del. Ta det därför lite lugnt med det allt för tyngande fysiska delarna.

Alla hundar är olika och älskar olika saker, vilket är viktigt att tänka på då man tränar. En viktig sak är belöningen när hunden gör rätt. Vissa hundar vill ha lek och bus, vissa önskar sig en boll och andra en riktigt saftig köttbulle. Hitta det som motiverar just din hund och jobba sedan vidare utifrån det. Ibland kommer träningen att gå framåt väldigt snabbt och ibland behöver man backa flera steg. Som både hundägare och uppfödare är det något som man måste lära sig att respektera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *